Rotary klubi se povezujejo v Rotary International združenju, ki je neprofitna organizacija s sedežem v Evanstown-u, Illinois, ZDA. Član tega združenja nikakor ne more biti posameznik, temveč samo Rotary klub.  

Rotary International je organizacija svetovno povezanih poslovnežev in strokovnjakov iz različnih poklicev. Člani Rotary klubov po svetu skrbijo za dobrodelne človekoljubne dejavnosti, v svojih poklicih vzpodbujajo visoka etična načela in merila ter pomagajo širiti dobro voljo ter mir na svetu. Rotarijci načrtujejo in uresničujejo zelo različne humanitarne, izobraževalne in kulturne programe, ki bogatijo življenje ljudi v njihovi ožji sredini in tudi v svetovni skupnosti.

Rotary Fondacija

Leta 1917 je šesti predsednik Rotary International, Arch C. Klumph, na mednarodni Rotary konvenciji v Atlanti, Georgia, ZDA, predlagal oblikovanje »finančnega sklada za Rotary... , da bi izvajali aktivnosti za napredek dobrodelnosti, izobraževanja in ostalih oblik družbeno koristnih dejavnosti«. Nekaj mesecev kasneje  je Rotary klub Kansas City, Missouri, ZDA vplačal prvih 26.50 USD v predlagano Fondacijo.

Fondacijo je bila ustanovljena, kot obvezujoča dediščina Rotary-ja »delati dobro na tem svetu«. Ves čas je podpora tej Fondaciji  neprestano naraščala. Od prvega vplačila v letu 1917 je Fondacija prejela do dandanes več kot 1 milijardo USD donacij. Od tega je bilo samo v letih 2003-2004  vplačanih več kot 70 milijonov USD. V vsem času obstoja Fondacije je bilo podeljenih več kot 914.792 posameznikom naziv Paul Harris Fellows – to so tisti, ki so prispevali v Fondacijo več kot 1.000 USD ali pa je bila izvedena tolikšna donacija v njegovem oziroma njenem imenu.

Zgodovina Fundacije je polna zanimivih dogodkov in je poučna zgodba o pomenu Rotarijanskega načela služiti človeštvu.

Poslanstvo Rotary Fondacije je omogočiti Rotarijancem izboljšati svetovno razumevanje, dobrobit in mir z razvijanjem zdravja, podpiranjem izobraževanja in zmanjševanjem revščine. Rotary Fondacija je neprofitna korporacija, ki se financira izključno s prostovoljnimi prispevki Rotarijcev in prijateljev Fondacije, ki jim je skupna vizija izboljšanja sveta.

Humanitarni programi Fondacije financirajo klubske in distriktne projekte za izboljšanje kvalitete življenja v razvijajočem se delu sveta zaradi zagotavljanja zdravstvene oskrbe, čiste vode, hrane, izobraževanja in ostalih osnovnih potreb. Eden od večjih humanitarnih projektov je PolioPlus, katerega cilj je iztrebljenje virusa polio na vsem svetu. Izobraževalni programi, ki jih financira Fondacija, omogočajo 1.200 študentom vsako leto študij v tujini. Financirane so tudi izmenjave univerzitetnih učiteljev in poslovnežev. Udeleženci v programih fundacije imajo možnost nadaljnje razvijati stike z Rotary-jem kot Fondacijski Alumni.

Tako močna svetovna  podpora in vključevanje Rotarijcev zagotavlja tej Fondaciji varno prihodnost pri uresničevanju temeljnih ciljev, to je mednarodno razumevanje in svetovni mir.

Ta spletna stran uporablja za svoje delovanje spletne piškotke. Več o nas in piškotkih tukaj.

  Se strinjate?
EU Cookie Directive Module Information