Pred drugo svetovno vojno so bili Rotary klubi v vseh večjih mestih v Sloveniji. Po vojni je bilo druženje v takšni obliki prepovedano.

Prvi rotarijski klub v Sloveniji je bil ustanovljen v Mariboru 15. novembra 1930. Ustanovitvenih članov je bilo 16 uglednih Mariborčanov različnih narodnosti, pretežno pa Slovencev in Nemcev. Prvi predsednik je bil Henrik Sabothy, podjetnik in podpolkovnik v pokoju.

Klub je nehal delovati aprila 1941. Mnogi rotarijci Slovenci in Nemci so tudi v težkih časih ohranili prijateljske odnose, ki so jih razvili v klubu. Žal so nekateri člani doživeli tragične usode. Po II. Svetovni vojni je ostalo v Mariboru le nekaj starih članov, vendar kluba niso smeli oživiti.    več>

Klub je doživel ponovno ustanovitev šele leta 1993, po osamosvojitvi Slovenije. Med ustanovitvenimi člani novega kluba je bil tudi edini preživeli član predvojnega Rotary kluba Maribor olimpionik Leon Štukelj, ki je prenašal izkušnje rotarijstva na nove člane in tako je lahko novi klub nadaljeval s tradicijo.   (več> Leon Štukelj se spominja leta 1936: vir RC Maribor)


13. oktobra 1990 je skupina navdušencev ponovno ustanovila RC Ljubljana. Temu so sledili RC Bled-Podvin, RC Maribor, RC Portorož, RC Ljubljana-Emona, RC Ptuj, RC Slovenj Gradec, RC Novo Mesto ...

V Sloveniji je v začetku leta 2011 že 44 rotary klubov.

Slovenski klubi so polnopravni člani Rotary International in organizirani v okviru Rotary Distrikta 1912, ki je dne 17.06.2011 z slovesnim ustanovnim Charterjem nastal z izdvojitvijo iz Distrikta 1910, kjer smo bili združeni z klubi iz Avstrije, Madžarske (sedaj district 1911), Hrvaške (sedaj district 1913) ter Bosne in Hercegovine.

Ta spletna stran uporablja za svoje delovanje spletne piškotke. Več o nas in piškotkih tukaj.

  Se strinjate?
EU Cookie Directive Module Information